blue bubble

Tuesday, February 19, 2013

Script Reading

greetings people...

Well.. last Sunday.. ada script reading regarding the upcoming event in my college that is FESTIK. Festival Teater Interkolej.. so nak pilih la skrip yg sesuai utk pementasan nnt... dlm production ni.. aku jd SU jah.. bkn pelakon ea.. xde bakat pon.. haha.. kalau nk berdrama dpn the gegurls leyh la..

So on that day.. kami, the crew, ada 3 skrip utk dibaca.. 'Pendatang' , 'Tinggi Menyapu Awan' and 'Think dan Fikir'. each one of us have to play a role in the script.


Dalam skrip 'Pendatang' karya Raja Azrey, ia mengisahkan ttg 6 pendatang asing yg dtg kje kat Msia ni.. sme dr negara lain. so nak dijadikan cite.. sume 6 org ni, permit dorg dh tamat tempoh. n time nak balik ngara masing2 (willingly) kne tahan plak.. mostly sentuh how the 6 of them interact with each other. kehidupan n persahabatan dorg.
Embak dari Indon, ada bf nama Sidqi dr Bangladesh. Sampron dr Siam, suka plak kat Maria dr Filipina. Khai dr Myanmar, pendatang baru, and Amir/Amira.. mak nyah yg tggl kat kwsn uh n kwn dgn pendatang2 nih..

Genre cite ni komedi. ada jugak selitkan kelebihan tggl kat Msia nih. Time script reading kelakar abis. sbb kne baca siap dgn dialek setiap watak yg dtg dr mcm2 tempat ni.Aku dpt watak Embak. Haaah.. ber-dong2 la aku..haha. 




Tingginya Menyapu Awan. Kisah ttg pengemis yg tggl kat umah setinggan. Ada pakcik ni nak mati dah. Jumal ni caring la.. tp Badi n Suman cm xnk hiraukan. kekalutan dlm cite ni jadi bila pakcik yg nk mati ni dok mnx susu n anggur sbb Badi ade cite kat Jumal ni.. kalau pkcik ni mati cpt leyh la dia mkn anggur n mnum susu kat syurga. Tu yg Jumal n Untung kalut pi cari.... dlm pada tu mai la Gayah n anaknya Melur... Gayah ni dok mai tmpt tu sbb dok mimpi psl tmpt tu. smbil tu nak cari suami dia yg lama dh tgglkan dia sbb si Melur tu cacat.. cite ni kelakar btl. bila pkcik tu tau Gayah, isteri dia mai, dia pn nak la jmp Gayah. yg len2 tu marah la. pnat2 dorg cri susu n anggur, pkcik tu nak Gayah plak..haha.. at the end.. Gayah tu tau yg tu suami dia. words dlm skrip ni ada yg agak kasar jgk.. smpai ada di antara kami x sggup nak sebut..haha..

The last script, 'Think dan Fikir' by Kak Idlah. yg bestnya hr tu, Kak Idlah dtg sndiri bg penerangan ttg cite ni.. siap join lg utk script reading. Kak Idlah ni kwn baik tenaga pngajar kami. Kak Idlah ni aktivis teater. Suami dia pon pelakon teater gak...

Dalam 'Think dan Fikir' cite psl siapa yg bunuh Zalia. ada dua geng ni yg ditugaskan utk bunuh Zalia. tp bila sampai,Zalia dh mati... Cita ni lawak sbb yg pnyangak ni x la bape nak bijak sgt.. haha.. 

time script reading, kbtulan aku dpt dialog yang sepatutnya menunjukkan marah.. tp it sounds like bdk kecik yg cuba nak marah..haha... xleyh la aku bawak watak mafia cenggini,,,haha

Pada pendapat aku, i would prefer 'Think dan Fikir'. cite dia ringan. lawak. full message. sbb ade jgk selit info kesihatan. mana x nya. tgh nk bunuh pon mnx aiskrim.. skali kne lecture sal gula daaa.. watak dlm cite tu pon mcm bersahaja.. hope cite ni akan dipilih.

Script reading best!

xoxo

2 comments:

  1. hai cutie :p




    -lulz-



    ReplyDelete
  2. lol. tengah pusing2 jumpe lak blog ko. nice~

    ReplyDelete